Begrippenlijst
In de energiemarkt komt u veel ingewikkelde termen tegen. Vandaar is deze begrippenlijst samengesteld om onduidelijkheden zoveel mogelijk weg te nemen.
APX en ICE ENDEX elektriciteitsprijzen
Vaak een lange looptijd: ICE ENDEX is een Nederlandse termijnmarkt waar elektriciteit wordt verhandeld. Energieleveranciers van elektriciteit kopen in op deze termijnbeurs. De prijzen worden gepresenteerd per periode (maand, kwartaal of jaar) en weergegeven met PEAKLOAD en BASELOAD uitgedrukt in Euro per MWh. De tarieven worden door energieleveranciers vaak gepresenteerd in Eurocent kWh. Op deze markttarieven zet de leverancier nog een toeslag. Hierbij wordt uitgegaan van 8-20 inkopen en 8-20 afrekenen.
Vaak een korte looptijd: APX is een Nederlandse spotmarkt waar elektriciteit wordt verhandeld. Energieleveranciers van elektriciteit kopen in op deze termijnbeurs. De prijzen worden gepresenteerd per dag en weergegeven met BASE, PEAK en OFF-PEAK uitgedrukt in Euro per MWh. De tarieven worden door energieleveranciers vaak gepresenteerd in Eurocent kWh. Op basis van bijvoorbeeld een gemiddelde APX prijs per maand kan de afnemer een gascontract afsluiten met de energieleverancier. Op deze markttarieven zet de energieleverancier nog een toeslag. Hierbij wordt uitgegaan van 8-20 inkopen en 8-20 afrekenen. Er moet sowieso een op afstand uitleesbare elektrameter (slimme meter) aanwezig zijn.
De slimme meter of telemetrie
De slimme meter
Particulieren en bedrijven met een kleinzakelijke aansluiting krijgen de komende jaren in plaats van hun bestaande energiemeter een zogenaamde slimme meter of telemetrie genoemd . Dat is een digitale energiemeter voor het gasverbruik en het elektriciteitsverbruik, waarvan de meterstanden op afstand uit te lezen zijn.
Wanneer krijg ik een slimme meter?
Sinds 2012 zijn al op kleine schaal slimme meters geplaatst. Vanaf 2015 krijgt elk huishouden een gratis slimme meter aangeboden. Voor het einde van 2020 heeft iedereen zo’n aanbod ontvangen. Uw netbeheerder biedt de energiemeters aan en stelt de planning vast. Wilt u weten wanneer u aan de beurt bent, kijk dan op de website van uw netbeheerder. Cogas – Enduris – Endinet – Enexis – Liander – Rendo – Stedin – Westland infra.
Slimme meter eerder aanvragen?
Wilt u niet wachten op de grootschalige uitrol en eerder een slimme meter, dan kunt u bij uw netwerkbeheerder een zogenaamde spoedaanvraag indienen. Aan deze aanvraag zijn kosten verbonden ongeveer € 75 voor het plaatsen van een slimme elektriciteits- en gasmeter.
Waarom een slimme meter met voorrang aanvragen?
U vraagt een slimme meter met voorrang aan als u niet op de planning van de netbeheerder wilt wachten en nu al iedere 2 maanden automatisch een verbruikskostenoverzicht van uw energieleverancier wilt ontvangen. U hoeft dan geen rekening meer te houden met het zelf doorgeven van uw meterstanden.
Waarom een slimme meter?
- Om het netwerk in balans te houden
- Beter inzicht in uw energieverbruik en het besparen van energie
- Automatisch doorgeven van meterstanden
- Nauwkeuriger energiefacturen zonder geschatte meterstanden
- Energie terugleveren zonder extra meter
Rechten en plichten bij de slimme meter
Krijgt u een aanbod om uw meter te vervangen door een slimme meter, dan kunt u kiezen uit de volgende mogelijkheden.
De slimme meter staat aan
De netbeheerder plaatst bij u in huis een slimme meter. Deze meter staat aan. Dat betekent dat uw netbeheerder uw meterstanden op afstand zal lezen op de volgende momenten:
- een keer per jaar voor uw jaarafrekening
- zes keer per jaar (om de twee maanden) voor het verbruik- en kostenoverzicht
- als u overstapt naar een ander energiebedrijf of verhuist
- wanneer dat noodzakelijk is voor het beheer of onderhoud van het energienet
Als de meter aan staat, hoeft u dus zelf geen meterstanden meer door te geven aan uw energiebedrijf. Ook hoeft er geen meteropnemer meer bij u langs te komen. Schrijffouten bij het doorgeven of geschatte meterstanden op de energierekening behoren hiermee tot het verleden. Overstappen naar een ander energiebedrijf wordt hiermee nog makkelijker. U ontvangt standaard om de twee maanden een overzicht met daarop uw energieverbruik en indicatieve kosten van die periode. Uw netbeheerder mag de meter niet vaker lezen, tenzij u daar zelf voor kiest en toestemming voor geeft.
De slimme meter staat uit
De netbeheerder plaatst de meter bij u in huis, maar u laat de functie voor op afstand aflezen uitzetten. Uw netbeheerder kan dan niet uw meterstanden op afstand aflezen. Voor de jaarafrekening en wanneer u overstapt of verhuist, moet u zelf de meterstanden doorgeven. Ook ontvangt u geen tweemaandelijks kosten- en verbruiksoverzicht. Let op: u kunt dit altijd weer wijzigen. U bepaalt zelf of u later alsnog de meter aan laat zetten. Uw netbeheerder mag hiervoor kosten in rekening brengen.
Zelf uw energieverbruik volgen. De netbeheerder plaatst de meter bij u in huis. En u laat de meter uit zetten. Maar u wilt toch graag informatie over uw energieverbruik. Dat is mogelijk zonder dat uw netbeheerder op afstand uw verbruik kan zien. U kunt zelf al uw meterstanden uit de meter lezen wanneer u wilt. Dat kan als u bijvoorbeeld een ‘in home display’, mobiele telefoon of website aan uw meter koppelt. Deze informatie geeft u inzicht in uw verbruik. Hiermee wordt energie besparen makkelijker.
De slimme meter weigeren
U heeft het recht een slimme meter te weigeren. Dan houdt u uw oude gasmeter en elektriciteitsmeter. U ontvangt dan geen tweemaandelijks kosten- en verbruiksoverzicht. En u moet zelf uw meterstanden doorgeven aan het energiebedrijf voor de jaarafrekening, als u verhuist of als u overstapt naar een ander energiebedrijf. Mocht u later toch besluiten deze meter aan te vragen, dan mag de netbeheerder u hiervoor kosten in rekening brengen.
Wilt u vaker dan 1x per jaar een verbruiksoverzicht, dan zult u zelf uw meterstanden moeten bijhouden.
Inzicht in uw energieverbruik
Als de slimme meter is geplaatst, kunt u eenvoudig uw energieverbruik gaan aflezen. U krijgt inzicht in uw verbruik via:
- Verbruikskostenoverzicht
De slimme meter is voorzien een SMS module en geeft uw verbruiksgegevens door aan uw netbeheerder, als u toestemming heeft gegeven om uw meterstanden op afstand uit te lezen. Iedere twee maanden krijgt u dan een kosten- en verbruiksoverzicht van uw energieleverancier.Op het overzicht vindt u de volgende informatie:
– uw verbruik,
– een indicatief kostenoverzicht,
– een vergelijking met voorgaande jaren,
– een vergelijking met andere huishoudens vergelijkbaar met het uwe.
Het kan zijn dat uw energieleverancier u nog meer informatie geeft. Hier is het energiebedrijf vrij in.
- Energieverbruiksmanagers
Het is ook mogelijk om de slimme meter te verbinden met externe apparaten. Via een lokale poort op uw slimme meter kunt u zelf uw verbruiksgegevens uitlezen. Dit is een communicatiepoort die te vergelijken is met een telefoonstekker. Door de slimme meter via deze uitgang te verbinden met een display of programma’s op uw computer, krijgt u eenvoudig inzicht in de hoeveelheid energie die u verbruikt. Ook een onafhankelijke dienstaanbieder kan u meer inzicht geven in uw verbruik. Dit kan pas als u toestemming geeft om uw gegevens via de lokale poort te laten verwerken.
Privacy
Bij het uitwisselen van individuele gegevens over het energieverbruik is het van essentieel belang dat uw privacy gewaarborgd is. Daarom mag het uitlezen van gegevens van de slimme meter maar beperkt gebeuren. Uw netbeheerder krijgt geen inzicht in uw energieverbruik per apparaat. De meter wordt ook niet continu uitgelezen.
Uw netbeheerder ziet alleen uw meterstanden op de volgende momenten:
- één keer per jaar voor uw jaarafrekening,
- zes keer per jaar (om de twee maanden) voor het verbruik- en kostenoverzicht,
- als u overstapt naar een ander energiebedrijf of als u verhuist,
- incidenteel wanneer dat nodig is voor het beheer of onderhoud van het energienet.
Vaker wordt de meter dus niet uitgelezen. Tenzij u daar zelf uitdrukkelijk toestemming voor hebt gegeven.
Meter en veiligheid
Sommige mensen zijn bang dat er misbruik van de gegevens wordt gemaakt. Bijvoorbeeld door criminelen die op basis van de gegevens zien dat iemand lang niet thuis is, en dan gaan inbreken. Om de veiligheid zoveel mogelijk te garanderen stelt de overheid wettelijke eisen aan de meters die de netbeheerders ophangen. De netbeheerders nemen uitgebreide beveiligingsmaatregelen zodat onbevoegden niet bij de gegevens kunnen. Ook zorgen zij ervoor dat de gegevens niet zomaar herleid kunnen worden tot een bepaald adres of persoon.
Slimme meter niet verplicht
De slimme meter wordt niet verplicht. Als u niet wil dat uw gegevens op afstand worden uitgelezen, kan de netbeheerder deze functionaliteit uitzetten. Dan werkt de meter op dezelfde manier als de huidige energiemeter: u moet dan zelf uw meterstanden doorgeven of er komt een meteropnemer langs.
Geen extra kosten
Een slimme meter kost u niet méér dan nu een gewone meter. U betaalt straks, net als nu, jaarlijks meterhuur. De toezichthouder, de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bepaalt wat die meterhuur mag kosten.
U betaalt ook geen installatiekosten, behalve als u:
- deze meter wilt voordat u normaal gesproken aan de beurt zou komen;
- eerder een slimme meter aangeboden heeft gekregen en die destijds heeft geweigerd of later heeft uitgezet, maar daarna alsnog wilt laten installeren of aanzetten.
Geld besparen
Met deze meter zelf bespaart u geen geld, maar kan het u wel makkelijker maken om geld te besparen. Het apparaat geeft namelijk inzicht in uw energieverbruik. Bovendien kan in de toekomst geld bespaard worden door slimme apparaten aan te schaffen die in contact staan met deze meter en pas aan gaan op het moment dat de energie het goedkoopst is.
Teruglevering
Als u teruglevert aan het net -bijvoorbeeld via zonnepanelen- dan kunt u met een slimme meter precies zien hoeveel er is terug geleverd. Indien u een meter heeft met een terugdraaimeter wordt de terug geleverde energie automatisch van uw verbruikte energie afgetrokken. In dat geval heeft u deze meter niet specifiek nodig om voordeel te hebben van uw terug leveringen.
Neem voor meer informatie over de slimme meter contact op met uw netbeheerder. Per regio is één netbeheerder verantwoordelijk voor de aanleg van de netten en het transport van elektriciteit of gas. Hij registreert alle aansluitingen en zorgt ervoor dat u een aansluiting op het net krijgt. U kunt niet voor een andere netbeheerder kiezen. Weet u niet wie uw netbeheerder is? Vul dan uw postcode en huisnummer in op www.eancodeboek.nl. Lees meer over dit onderwerp op de site van de Rijksoverheid.
EAN code elektriciteit en gas
European Article Number. Een uniek nummer per aansluiting bestaande uit 18-cijfers. Deze codes zijn te vinden in het EAN-codeboek.
Elektriciteit termen
Kleinverbruiker elektriciteit
Een afnemer van elektriciteit met een aansluiting op het elektriciteitsnet met een maximale doorlaatwaarde van gelijk aan of kleiner dan 3 x 80 Ampère.
Grootverbruiker elektriciteit
Een afnemer van elektriciteit met een aansluiting op het elektriciteitsnet met een maximale doorlaatwaarde van meer dan 3 x 80 Ampère.
Periodieke aansluitdienst of aansluitvergoeding elektriciteit
Het bedrag dat maandelijks door een afnemer van elektriciteit betaalt dient te worden aan de Regionale Netbeheerder (RNB) voor het instant houden van de elektriciteitsaansluiting.
Transportdiensten elektriciteit
Het bedrag dat maandelijks op basis van de afgenomen getransporteerde hoeveelheid elektriciteit betaald wordt aan de Regionale Netbeheerder.
Gecontracteerd transport vermogen elektriciteit
Gecontracteerd transportvermogen is het maximaal vermogen dat een afnemer verwacht op enig moment in het jaar nodig te hebben. Uitgedrukt in kW
kW (vermogen elektriciteit)
Elektrisch vermogen (Pe) wordt uitgedrukt in kW en is de hoeveelheid energie die per tijdseenheid op enig moment kan worden opgewekt, afgenomen of getransporteerd. Een motor met een elektrisch vermogen van 115 kW kan op enig moment dit vermogen leveren in de vorm van mechanische energie. De eenheid van vermogen is Joule per seconde = Watt.
kWh, MWh, GWh, TWh en PWh. elektriciteit
Dit zijn de eenheden waarin elektriciteit wordt uitgedrukt. 1 kWh is 1000 MWh en zo verder. De elektriciteitsmeters in Nederland worden uitgedrukt in kWh.
Elektrische bedrijfstijd
De elektrische bedrijfstijd is gedefinieerd als de verhouding tussen het verbruik (kWh) in een jaar en het maximaal afgenomen vermogen (Pmax) kW in dat jaar.
Energiebelasting (EB)
De energiebelasting (EB) is een heffing op elektriciteit en aardgas. Energiebelasting wordt ook wel energieheffing genoemd. Deze belasting is ingevoerd om verbruikers te stimuleren zuinig en bewust met energie om te gaan. Energiebelasting betaalt u via uw energierekening. Uw energieleverancier draagt de belasting af aan de Belastingdienst.
Overzicht Energiebelasting elektriciteit periode 2011 tot en met 2017
Overzicht Energiebelasting gas periode 2011 tot en met 2017
Energiebelasting teruggave
In bepaalde situaties kunt u energiebelasting terugkrijgen.
Wat is energiebelasting?
Iedere afnemer betaalt energiebelasting. Dit tarief wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld en is afhankelijk van de afname. Energiebelasting is een in 1996 ingevoerde heffing op aardgas en elektriciteit. Deze vorm van belasting is ingevoerd om verbruikers te stimuleren zuinig en bewust met energie om te gaan.
Wie komen voor energiebelasting teruggave in aanmerking?
- Een bedrijf heeft meerdere elektra-aansluitingen of meerdere gas-aansluitingen in één perceel. Er kan een forse besparing optreden op de energiebelasting door het verbruik van meerdere aansluitingen in hetzelfde pand samen te voegen.
- Een bedrijf dat metaal op metaal aanbrengt via elektrolytische procedure.
- Gebouwen met blokverwarming.
- Normale energiebelasting tarief i.p.v. blokverwarming tarief is berekend
- Gemeenschappelijke ruimte verbruikt meer dan 170.000 m3
- Als bij een verzorgingstehuis blokverwarming in rekening gebracht wordt i.p.v. normale energiebelasting tarief
- Een WOZ perceel betrekt de elektriciteit van een ander WOZ perceel via een tussenmeter.
- Kerken of andere religieuze instellingen.
- Charitatieve instellingen zoals goede doelen.
- Culturele of wetenschappelijke instellingen.
- Multifunctionele centra zoals dorpshuizen.
- Verenigingen met uitzonderingen van sport.
- Cascade model.
Meest voorkomende besparingsmogelijkheden:
- energiebelasting teruggave of kolenbelasting
- energiebelasting teruggave bij blokverwarming
- energiebelasting teruggave meer dan één onroerende zaak <--- Meest voorkomend
- energiebelasting teruggave kerken en instellingen
- Energiebelasting teruggave of kolenbelasting
In bepaalde situaties is teruggaaf mogelijk van energiebelasting of kolenbelasting:
- Er is aardgas en elektriciteit gebruikt voor het opwekken van elektriciteit in een installatie met een elektrisch rendement van minimaal 30%.
- Er is aardgas en elektriciteit gebruikt voor het opwekken van elektriciteit in een installatie waar elektriciteit uitsluitend wordt opgewekt met hernieuwbare energiebronnen en elektriciteit.
- Er zijn kolen gebruikt voor het opwekken van elektriciteit in een installatie met een elektrisch rendement van minimaal 30%.
- Er is aardgas of kolen gebruikt maar niet bestemd als brandstof.
- Er zijn kolen buiten Nederland gebracht.
- Meerdere aansluitingen vallen onder één WOZ beschikking, in één onroerende zaak is voor aardgas en/of elektriciteit sprake van meer dan één aansluiting.
Algemeen
- Verbruik van alle aansluitingen optellen en één keer de staffel van EB toepassen. Het is zaak om het omslagpunt uit te rekenen omdat de heffingskorting, bij clustering van aansluitingen, maar één keer wordt gegeven
- Waar aan te vragen
- Als de verschillende aansluitingen verschillende eigenaren hebben dan kan de energiebelasting ook teruggevraagd worden. De persoon die de aanvraag indient ontvangt de restitutie en mag het zelf verdelen over de afnemers. Deze aanvraag dient ingediend te worden bij de belastingdienst.
- Als de aansluitingen door meerdere leveranciers worden geleverd, dan de teruggave aanvragen bij de belastingdienst
- Als er vieraansluitingen zijn waarvan drie bij X en één bij Y dan dient eerst de aanvraag bij X ingediend te worden en vervolgens de correctie van X en de nota van Y indienen bij de belastingdienst.
- In de overige gevallen indienen bij de energieleverancier.
- De belastingdienst wenst een nauwkeurige berekening maar deze is niet te maken omdat een eindafrekening van een leverancier niet over een kalenderjaar loopt dus je weet nooit hoeveel het verbruik is van 1 jan tot 31 dec. Energiebelastingtarieven wijzigen iedere 1e dag van het jaar.
- Appartementengebouw
- Er bestaat geen WOZ beschikking voor een appartementengebouw. Het appartementengebouw wordt door de belastingdienst gezien als één WOZ object en hoeft dus niet te worden aangetoond.
- Als meerdere gebouwen onderling worden verbonden door bv een parkeergarage dan zijn er mogelijkheden. De gemeente dient dit dan te zien als één geheel en met de verklaring van de gemeente kan de aanvraag ingediend worden. De aanvraag heeft dan betrekking op alle aansluitingen en niet een paar (vanwege lage verbruiken ivm de heffingskorting)
- Via kadaster.nl is het mogelijk om online info op te vragen via tabblad particulier. Dit kan inzicht geven in de situatie. Onderstaande tweezaken kosten € 2,95 per product maar geven alleen antwoorden over het object zelf.
-
- een kadastrale kaart waar op een plattegrond de percelen zichtbaar zijn
- een kadastraal bericht van een object waarin gegevens van het object en de eigenaar instaan
- De WOZ beschikking is een afgeleide van het kadaster. Bij het kadaster weten ze niet wat er op de beschikking staat. De gemeente maakt de beschikking.
- Er is spraken van elektriciteit gebruikt voor chemische reductie of elektrolytische en metallurgische procedés.
- elektrolytische procedés, galvaniseren van metaal aanbrengen van zinken, chroom of nikkel.
- metallurgisch is het vervaardigen van metalen in primaire vorm zoals smeden, persen, stampen en profielwalsen en oppervlakte behandeling bestaande uit (limitatief) harden of warmtebehandeling van metalen. Denk aan smederijen.
- chemische reductie
- indien de meter de elektra levert die uitsluitend gebruikt wordt voor bovenstaande toepassingen dan is er volledige vrijstelling van energiebelasting. Indien de meter ook elektra levert voor andere zaken bv kantoor of verlichting dan dient het verbruik aangetoond te worden zodat er na rato kan worden gerestitueerd.
- Het zakelijke verbruik is meer dan 10.000.000 m3 aardgas of meer dan 10.000.000 kWh elektriciteit en hiervoor is het tarief voor niet-zakelijk verbruik in rekening gebracht.
- Energiebelasting teruggave bij blokverwarming
Blokverwarming kent geen staffel voor EB maar slechts één tarief. Dit tarief is iets lager dan het tarief van de eerste staffel.
Er kan een gedeeltelijke teruggaaf van energiebelasting aangevraagd worden voor aardgas dat is gebruikt voor blokverwarming. Voorwaarden voor de teruggaaf zijn:
- Het aardgas is belast volgens het tarief van de eerste belastingschijf.
- Het verbruik van warmte in de onroerende zaak die door een installatie voor blokverwarming wordt verwarmd is hoger dan 5.372.000 MJ per verbruiksperiode van 12 maanden
- Energiebelasting teruggave meer dan één onroerende zaak op één aansluiting
U kunt teruggaaf van heffingskorting aanvragen als op één aansluiting voor elektriciteit meer dan één onroerende zaak is aangesloten.
Dit kan het geval zijn als een huis is gesplitst in twee of meer zelfstandige onroerende zaken, zonder dat afzonderlijke aansluitingen zijn aangelegd. Volgens de huidige wetgeving kan dan maar één keer de wettelijke belastingvermindering worden toegepast. Daarom merkt de wetgever zo veel mogelijk de uiteindelijke verbruiker die beschikt over een zelfstandige onroerende zaak als verbruiker aan. Bij de toepassing van de belastingvermindering houden wij daarom rekening met het aantal zelfstandige onroerende zaken ‘achter één aansluiting’.
Deze regel biedt de mogelijkheid om voor iedere onroerend zaak voor elektra een aparte heffingskorting terug te vorderen mits de onroerend zaak een aparte WOZ beschikking te hebben.
- Energiebelasting teruggave kerken en instellingen
Bepaalde kerken en instellingen kunnen in aanmerking komen voor teruggaaf van een deel van de energiebelasting (EB). Deze energiebelasting betaalt u aan de energieleverancier en staat vermeld op de jaarlijkse eindafrekening. De teruggaaf is 50% van de energiebelasting die de energieleverancier in rekening heeft gebracht, minus de EB-heffingskorting. Instellingen die voor teruggaaf in aanmerking kunnen komen zijn:
Instellingen van levensbeschouwelijke of religieuze aard. O.a. kerkgebouwen.
- instelling beheert een gebouw dat voor minimaal 70% bestemd is voor openbare erediensten of bezinningsbijeenkomsten van levensbeschouwelijke aard.
Instelling is aangewezen als algemeen nut beoogde instelling (ANBI). O.a. dorpshuizen wijkverenigingen, liefdadigheidsinstellingen
- heeft een beschikking ANBI. Het doel en de feitelijke werkzaamheden van de instelling voor 90% of meer een algemeen belang dienen
- het is een publiekrechtelijk lichaam.
- mag niet meer dan 30% actief zijn op gebied van sport, gezondheidszorg en onderwijs. Dus mag niet gefinancierd worden door de AWBZ.
- gebouw dient minstens voor 70% voor eigen activiteiten gebruikt te worden
- energiefactuur moet op naam van de instelling staan
Instellingen die een gebouw beheren voor ANBI of sociaal belang
- heeft dezelfde voorwaarden als hierboven beschreven instellingen.
Sociale instellingen. O.a. scouting, verenigingen
-
- instelling heeft statuten waaruit blijkt dat zij een sociaal belang behartigt
- werkzaamheden dienen door vrijwilligers uitgevoerd te worden
- instelling valt onder vennootschapsbelasting
- instelling is een publiekrechtelijk lichaam
- mag niet meer dan 30% actief zijn op gebied van sport, gezondheidszorg en onderwijs.
- gebouw dient minstens voor 70% voor eigen activiteiten gebruikt te worden
- energiefactuur moet op naam van de instelling staan
Cascade model
Een klant kan te veel energiebelasting betalen als hij in een lopend jaar van leverancier wisselt.
Dit is afhankelijk van zijn totale jaarverbruik en van toepassing op particuliere, groot en kleinzakelijke aansluitingen. Vanaf 1 januari 2013 is deze afrekening volgens het zogenaamde cascademodel van kracht. Indien een klant tijdens het lopende jaar van leverancier wisselt dan berekent de nieuwe leverancier energiebelasting vanaf nul verbruik. Als een afnemer meer dan 10.000 kWH en 170.000 m3 verbruikt dan betaalt hij te veel energiebelasting. De afnemer dient het verzoek om teruggave in te dienen bij de belastingdienst.
Algemeen
-
- De heffingskorting is uitsluitend van toepassing op elektra en wordt verrekend door de elektriciteitsleverancier.
- Aanvraag voor teruggave indienen bij de belastingdienst in opdracht van de klant. Correspondentie adres van de Franchisenemer gebruiken voorzien van een machtiging van de opdrachtgever.
- Alle aanvragen voor teruggave dienen binnen 13 weken na afloop van de verbruiksperiode van de desbetreffende eindfactuur ingediend te worden bij de belastingdienst. Als een aanvraag niet binnen de gestelde periode van 13 weken is ingediend dan kan de belastingdienst “op grond van het ambtshalve verlenen van verminderingen of teruggaven” toch tot teruggave overgaan.
Iedere aanvraag wordt in behandeling genomen maar het verschil is met een aanvraag ingediend langer dan 13 weken dat er geen bezwaar tegen de uitspraak kan worden ingediend.
Deze informatie van Pekaar Advies heeft uitsluitend een informatieve functie. Er kunnen geen rechten aan deze informatie worden ontleend.
Gas termen
Regionale Netbeheerder gas (RNB)
Een natuurlijkpersoon of rechtspersoon, niet zijnde het transportdeel van Gasunie Transport Services (GTS), die een gastransportnet beheert in de zin van de Nederlandse Gaswet 1998. Voorbeelden van Regionale Netbheerders gas zijn: Delta, Stedin, Enexis en Stedin.
Aardgas kwaliteit
De samenstelling van aardgas is afhankelijk van de plaats van het aardgasveld en de ontstaansgeschiedenis. In Nederland wordt aardgas van ‘Groningen’-kwaliteit (G-gas) gedistribueerd, waartoe gas uit andere velden door menging op deze kwaliteit wordt gebracht. Alle huishoudens en de meeste bedrijven en gebouwen gebruiken laagcalorisch gas (G-gas)
Daarnaast wordt er hoogcalorisch gas geleverd aan speciale afnemers via een apart gasnet. Ongeveer tachtig industriële grootverbruikers gebruiken momenteel hoogcalorisch gas (H-gas). Dit gas kwam vooral uit kleinere gasvelden in Nederland en de Noordzee.
Aardgas
Aardgas is een mengsel van koolwaterstoffen en kleine hoeveelheden andere verbindingen die in gasfase verkeren.
Additionele capaciteit gas
De Contractcapaciteit gas (C) verminderd met de Basislastcapaciteit gas (B).
Basislast capaciteit
De gedurende een contractjaar op de Aansluiting daadwerkelijk afgenomen hoeveelheid gas, uitgedrukt in M3 (n), gedeeld door 8.760 uur. Indien de uitkomst van deze berekening groter is dan of gelijk aan de contractcapaciteit wordt de contractcapaciteit gelijk gesteld aan de basislastcapaciteit.
Belasting gas (B)
De hoeveelheid gas die per tijdseenheid door een leiding stroomt of door een gasverbruiker wordt geconsumeerd. Belasting (B) kan worden uitgedrukt in M3/h. Belasting(B) is hetzelfde als vermogen(P)!
Calorische Bovenwaarde gas
De hoeveelheid energie, aangeduid in kWh of MJ, die vrijkomt tijdens volledige verbranding van één (1) M3 (n) aardgas met zuurstof bij een absolute druk van 101.325 kPa (1,01325 bar) en bij een constante temperatuur van 298.15 K, waarbij de bij de verbranding gevormde waterdamp wordt gecondenseerd bij een temperatuur van 298.15 K (25 graden Celsius). In Nederland wordt de calorische bovenwaarde gesteld op 35,17 MJ per standaard kubieke meter (G-gas).
Comptabel gasverbruik
bij afnemer gemeten gasverbruik door het verantwoordelijk meetbedrijf, herleidt naar standaard kubieke meter gas.
Commodity prijs gas
De door afnemer verschuldigde kale prijs voor het aardgas, welke wordt uitgedrukt in Eurocent per M3 en is exclusief BTW en/of andere directe of indirecte belastingen en/of heffingen van overheidswege.
Contractcapaciteit gas
De maximaal gewenste gascapaciteit per uur in m3. Deze is vastgelegd in de overeenkomst met de energieleverancier en de Regionale of Landelijke netbeheerder gas.
Connection fee
Connection fee: is het tarief dat Gasunie Transport Services (GTS) in rekening brengt bij een grootverbruiker van gas. Het tarief is gebaseerd op de benodigde capaciteit per jaar (€/M3/h per jaar).
Contractjaar gas
De periode lopende vanaf het tijdstip van de aanvangsdatum van de overeenkomst tot 1 januari, 06.00 uur CET in het daaropvolgende kalenderjaar en vervolgens iedere periode, lopende van 1 januari, 06.00 uur CET tot 1 januari, 06.00 uur CET in het daaropvolgende kalenderjaar, waarin de overeenkomst van kracht is, tenzij anders is gecontracteerd.
Contractoptimalisatie gas
Contractoptimalisatie gas houdt in dat de gecontracteerde capaciteit gas niet veel afwijkt van de maximaal afgenomen capaciteit gas. Dit wordt meestal per jaar bekeken.
EVHI Gas
Elektronisch Volume Herleidbaarheid Instrument. Dit instrument corrigeert de verbruiken gas die uit de gashoofdmeter komt voor druk (P), temperatuur (T) en compressibiliteit (Z).
Exit fee
Dit is het tarief dat Gasunie Transport Services (GTS) in rekening brengt bij een grootverbruiker met een GXX of groter gasprofiel. Het tarief is gebaseerd op de benodigde capaciteit per jaar(€/M3/h per jaar).
Flexibiliteits fee
Dit is het tarief dat de energieleverancier in rekening brengt bij een grootverbruiker met een GXX of groter gasprofiel. Het tarief is gebaseerd op de benodigde capaciteit per jaar(€/M3/h per jaar). Een energieleverancier moet transportruimte inkopen in de gasbuizen.
Gas categorie Kleinverbruik zie ook: maximum uur capaciteit gas verderop
Indelingscriteria profielcategorie vanaf G1,6 tot en met G6 G1A: < 5000 M3 (n;35,17) en met een gasmeter ≤G6 met een standaardjaarverbruik
- Jaarlijks bemeten
- Met afstandsuitlezing via (telemetrie of slimme meter)
Indelingscriteria profielcategorie G10 tot en met G25 G2A: 0 t/m 170.000 M3 G10, G16 of G25
- Jaarlijks bemeten
- Met afstandsuitlezing via (telemetrie of slimme meter)
Gas categorie Grootverbruik zie ook: maximum uur capaciteit gas verderop
Indelingscriterium profielcategorie vanaf G40 G2C
Grootverbruikers met een jaarverbruik ≤170.000 M3 (n;35,17) zonder afstandsuitlezing (telemetrie of slimme meter)
- Jaarlijks bemeten
- Maandelijks bemeten
- Met afstandsuitlezing via (telemetrie of slimme meter)
Indelingscriterium profielcategorie vanaf G40 GXX:
Grootverbruikers met een jaarafname ≥170.000 en ≤1.000.000 M3 (n;35,17) altijd met afstandsuitlezing (telemetrie of slimme meter)
Indelingscriterium profielcategorie vanaf G40 GGV:
Grootverbruikers met een jaarafname ≥1.000.000 M3 (n;35,17) altijd met (EVHI) en afstandsuitlezing (telemetrie of slimme meter).
Gasaansluiting
Een verbinding tussen een gastransportnet en een onroerende zaak als bedoeld in Artikel 16, onderdelen a tot en met d, van de Wet waardering Onroerende Zaken.
Gas ontvangststation (GOS)
Overdrachtspunt voor de levering van aardgas van de Gasunie Transportservices (GTS) naar een grootverbruiker gas (industrieel punt) of naar een regionale netbeheerder (lokaal punt)
Graaddagen
Bij het graaddagen systeem wordt er van uitgegaan dat gemiddelde buitentemperatuur hoger is dan de gemiddelde binnentemperatuur. Bij de graaddagenberekening wordt 18o C als uitgangspunt genomen (stookgrens). Iedere graad die beneden de gemiddelde etmaaltemperatuur van de buitenlucht beneden de 18 graden Celsius ligt, is 1 graaddag. Iedere graad boven de 180 C wordt gesteld op nul, omdat er dan van uit wordt gegaan dat er niet gestookt wordt.
Behalve temperatuur zijn er weersomstandigheden die invloed hebben op het gasverbruik, zoals zonlicht, luchtvochtigheid en wind. Om deze invloeden ook mee te laten wegen in de berekeningen is er een seizoenafhankelijke weegfactor meegenomen. Door de ongewogen graaddagen te vermenigvuldigen met deze correctiefactoren worden de gewogen graaddagen vastgesteld.
De weegfactoren zijn onderstaand weergegeven.
April tot en met september: 0,8
Maart en oktober: 1,0
November tot en met februari: 1,1
Netwerkbeheer Gas
Hoofdnetbeheerder van het HTL/RTL gasleiding netwerk en tevens verantwoordelijk voor de aardgaskwaliteit. De naam van deze Landelijk Net Beheerder is Gasunie Transport Services (GTS).
Regionale Netbeheerder gas (RNB)
Een natuurlijkpersoon of rechtspersoon, niet zijnde het transportdeel van Gasunie Transport Services (GTS), die een gastransportnet beheert in de zin van de Nederlandse Gaswet 1998. Voorbeelden van Regionale Netbheerders gas zijn: Delta, Stedin, Enexis en Stedin
Liquified Natural Gas (LNG)
Liquefied Natural Gas, in het Nederlands: vloeibaar aardgas. Het aardgas wordt vloeibaar gemaakt door het te koelen tot ongeveer -160 Celsius. Bij deze temperatuur en atmosferische druk condenseert het gas tot een vloeistof, die LNG genoemd wordt. LNG neemt 600 keer minder volume in dan gasvormig aardgas. Hierdoor kan het gas makkelijker getransporteerd en opgeslagen worden.
Samenstelling LNG
LNG lijkt qua samenstelling sterk op aardgas. Het verschil is, dat (bijna) alle zuurstof, koolstofdioxide, water, zwaardere koolwaterstoffen en zwavelverbindingen die in aardgas nog wel worden aangetroffen, uit het LNG verdwenen zijn. Deze componenten zouden bevriezen tijdens het vloeibaar maken.
Standaard kubieke meter gas m3 (n)
De hoeveelheid aardgas welke bij een temperatuur van 273.15 K (0 graden Celsius) een absolute druk heeft van 101.325 kPa (1,01325 bar) en technisch vrij van waterdamp een volume inneemt van één (1) kubieke meter. Dit wordt de standaard kubieke meter gas genoemd. Bijvoorbeeld op een HR-ketel zit condensafvoer. Dit is omdat een HR-ketel maximaal gebruikt maakt van een m3 (n) hierbij wordt alle condens uit het gas gehaald door warmte.
Uit 1 m3 (n) komt ongeveer een regulier bierglas aan water
Maximum Uur capaciteit gas
Het maximaal afgenomen volume (standaard kubieke meter) per uur door een gasverbruiker. Deze waarde wordt op jaarbasis gebruikt om de definitieve gewenste gascontractcapaciteit vast te stellen.
Opslag Duurzame Energie (ODE)
De Opslag Duurzame Energie (ODE) voor elektriciteit en gas is een belasting welke door de overheid wordt geheven op elke kWh en m3 die wordt afgenomen. Het doel hiervan is ODE belastinggeld te gebruiken voor het stimuleren en subsidiëren van opwek van duurzame energie.
Overzicht Opslag Duurzame Energie elektriciteit periode 2013 tot en met 2017
Overzicht Opslag Duurzame Energie gas periode 2013 tot en met 2017
TTF en TTF-LEBA gasprijzen
Vaak een lange looptijd: de ICE ENDEX TTF-termijnmarkt is de beurs waar gas wordt verhandeld voor Nederland. Vrijwel iedere energieleverancier koopt in op deze termijnbeurs.
De marktprijzen worden gepresenteerd per periode maand, kwartaal of jaar en weergegeven met BASE uitgedrukt in Euro per MWh. Op de markttarieven zet de energieleverancier een toeslag. De toeslag hoogte is sterk afhankelijk van het verbruiksprofiel. De energieleverancier rekent de MWH tarieven om in Eurocent per m3 en u ontvangt altijd een gasprijs in ct/m3.
Vaak een korte looptijd: de LEBA spotmarkt is de beurs waar gas wordt verhandeld voor Nederland. Vrijwel iedere energieleverancier koopt in op deze beurs.
De marktprijzen worden gepresenteerd per dag en weergegeven als BASE uitgedrukt in Euro per MWh. Op de markttarieven zet de energieleverancier een toeslag. De toeslag hoogte is sterk afhankelijk van het verbruiksprofiel. De energieleverancier rekent de MWH tarieven om in Eurocent per m3 en u ontvangt altijd een gasprijs in ct/m3. Op basis van bijvoorbeeld een gemiddelde LEBA prijs per maand kan de afnemer een gascontract afsluiten met de energieleverancier. Vaak kan er pas een overeenkomst worden aangaan wanneer er sprake is van een grootvolume 170.000 m3 of meer. Er moet sowieso een op afstand uitleesbare gasmeter (slimme meter) aanwezig zijn.